Ученици от Математическата се върнаха с голямата награда от конкурс в Москва

Създадена на 07 Май 2014

Екип от Математическа гимназия „Баба Тонка” - Русе се завърна с  голямата специална награда от международния кръг на конкурса „Математика и проектиране”, който се проведе в Москва. Атанас Атанасов и Васил Воденичаров от 12 г клас с научен ръководител Сюзан Феимова, старши учител по информатика и информационни технологии в гимназията, спечелиха признанието на журито в оспорвана надпревара. От 1 до 5 май в руската столица се проведе заключителният етап на Осмия международен конкурс „Математика и проектиране”, в който се включиха 283 ученици от Беларус, България, Казахстан и Русия, а също учители и студенти от тези държави. 

 Участието на двамата русенски абитуриенти и на техния ръководител на конкурса в Москва стана факт с подкрепата на фонд “Математика на бъдещето” към настоятелството на Математическа гимназия „Баба Тонка”. Учениците Атанас Атанасов и Васил Воденичаров от 12 г клас и преподавателят по информатика и информационни технологии Сюзан Феимова стигнаха до престижния турнир в столицата на Русия в резултат на създаването на проекта „ARF 3D”. Това е мобилно приложение за телефони и таблети с операционна система Андроид.  То дава възможност на всеки потребител на устройство с тази система да визуализира как биха се разположили избрани от него мебели в конкретна стая от дома  или офиса още преди самата покупка. Разполагайки със снимка на мебелите, потребителят насочва мобилното устройство към пространството, където иска да ги постави, и приложението му позволява да види как реално би изглеждала обстановката след една подобна инвестиция. 

На конкурса се присъждат отличия за трето, второ, първо място и специални отличия за голямата награда. „Представянето на Атанас и Васил беше повече от блестящо и затова те бяха удостоени не просто с приз, а с голямата награда на конкурса – специална награда за използване на информационни технологии в математическото моделиране, която за първа година се връчва на участници от България”, сподели Сюзан Феимова.

Конкурсът, в който възпитаниците от русенската Математическа гимназия „Баба Тонка” и преподавателката им участваха, е в рамките на Международния проект MITE (Methodology and Information Technologies in Education – Методика и информационни технологии в образованието). В тазгодишния конкурс международното жури се оглавяваше от проф. Николай Розов - декан на Факултета по педагогическо образование при Московския държавен университет “М. В. Ломоносов”.  

Фонд „Математика на бъдещето”, който подкрепи финансово участието на екипа от Русе в престижния турнир, е създаден през март 2013 година с решение на Управителния съвет на Училищното настоятелство към Математическа гимназия “Баба Тонка” –  Русе. Фондът  продължава и през 2014 г. реализирането на амбициозната си задача да набира и осигурява средства за възпитаниците на гимназията, с които те да могат да участват във важни математически състезания на национално и международно ниво. 

Снимка: Личен архив

 

 

Реклама

Grabo.bg

variteco.eu